Kaunis ja esteetön koti on oikeus

23.01.2024

Väestö ikääntyy ja tilat sen mukana. Joskus elämä iskee nuoremmallekin päin näköä ja esimerkiksi liikkuminen vaikeutuu onnettomuuden seurauksena. Tarinoita on monia ja mielestäni on jokaisen oikeus saada asua tiloissa, jotka edesauttavat toimintakykyä, ovat esteettisesti miellyttävät ja tekevät osaltaan elämästä paremman. 

Innostus yksilöllisiin koteihin

Kävin kesän kynnyksellä Invalidiliiton järjestämän kurssin esteettömyydestä. Kurssi oli kattava ja avasi silmiä esteettömien asuntojen maailmaan. Mitoitukset ja ohjeet ovat tärkeitä esteettömiä koteja suunnitellessa, mutta tärkein lähtökohta on aina asukas itse. Miten juuri hän toimii tai mitä asioita hän pitää tärkeinä omassa kodissaan? Oman näköinen koti on vammautuneelle tai iäkkäälle henkilölle yhtä tärkeää kuin kenelle tahansa muullekin.


Ikääntyneille parempia asuntoja

Väestömme ikääntyy vääjäämättä. Ikääntyneiden toimintakyky on usein erilainen kuin nuoremmilla ja elinympäristökin rajallisempi. Oma koti on kuitenkin monelle rakas ja toiveena on asua siellä mahdollisimman pitkään. Viisas ratkaisu voi olla kodin tiettyjen tilojen muokkaaminen esteettömäksi silloin, kun virtaa vielä riittää. Tärkeimpiä muutettavia tiloja ovat usein keittiö, kylpyhuone ja sisäänkäynti. Hyvä startti on Asumisen Apu ry:n pikatesti, jonka avulla voit arvioida, vastaako nykyinen asumismuotosi tarpeitasi myös ikääntyessä.

"Viisas ratkaisu voi olla kodin tiettyjen tilojen muokkaaminen esteettömäksi silloin, kun virtaa vielä riittää."

Esteettömyys on laaja käsite

Esteettömyys voi tarkoittaa esimerkiksi liikunta-, näkö- tai kuulovamman huomioon ottamista tiloissa. Esteettömyys on myös ikääntyneen tai muistisairaan huomioimista. Avaan muutaman esimerkin kautta, millaisia asioita tilassa on muun muassa hyvä ottaa huomioon.


Pyörätuolilla liikkuvan henkilön asunnossa on pystyttävä ennen kaikkea liikkumaan vapaasti. Kynnykset on oltava riittävän matalia ja käytävien leveitä. Kylpyhuonetiloissa on huomioitava, miten wc-istuimelle pääsee helpoiten ja millä korkeudella käsienpesuallas on. Lattiamateriaalien tulisi olla pyörillä liikkumiselle sopivat. Keittiönkaapeista on tehtävä istumakorkeudelta saavutettavat ja niihin voidaan lisätä esimerkiksi sähköisiä säätömekanismeja. Ikkunoiden ja ovien kahvat on oltava oikeilla korkeuksilla ja pyörätuolista käsin käytettävissä.

Näkövammaisen kannalta tärkeää on, ettei kodissa ole turhaan teräviä kulmia tai korkeuseroja. Erilaisilla pintamateriaaleilla ja pintojen värikontrasteilla voidaan helpottaa kodissa toimimista. Esimerkiksi lattiasävyn olisi hyvä olla selkeästi tummempi kuin seinien. Näkövammainen havaitsee herkemmin valaistuksen epäkohdat, joten muun muassa häikäiseviä valaisimia on syytä välttää. Äänimaailma on näkövammaiselle usein tärkeä, joten sen huomioiminen voi myös lisätä viihtyvyyttä.

Muistisairaalle voi olla hankala erottaa joitakin kuvioita tai väriyhdistelmiä. Murrettujen tai toisiaan liian lähellä olevien värien erottaminen toisistaan voi tuottaa vaikeuksia. Lisäksi pienet kuviot erityisesti lattiassa voivat hämmentää. Helpointa muistisairaalle on havaita selkeitä värejä ja kontrasteja. Tutut taulut tai valokuvat ovat usein muistisairaalle mieluisia. Sisustuksessa on myös hyvä kiinnittää huomiota säädettävään valaistukseen ja miellyttävältä tuntuviin tekstiileihin.

Tukea muutostöihin

Oman kodin remontti on usein taloudellisesti iso panostus. Yli 65-vuotiaiden on mahdollista saada tukea ja korjausneuvontaa Vanhustyön keskusliitolta. Heiltä saa myös tietoa erilaisista taloudellisista avustuksista, joita remonttiin voi hakea.

Vammaispalveluasetuksen mukaan vaikeavammaiset henkilöt voivat saada tukea asunnon muutostöihin, kun tietyt edellytykset täyttyvät. Katso lisää esimerkiksi THL:n sivuilta.



Juulia Joronen


Lue lisää:

Pääsky, Timo 2019: ​​"En olisi uskonut, että esteetön kotimme voi näyttää tältä" – näin kaksikerroksinen paritalokoti muuttui esteettömäksi, tyylistä tinkimättä! 31.10.2019. https://www.meillakotona.fi/artikkelit/esteeton-koti-vihdissa Viitattu 5.7.2023.

Invalidiliitto. Avustukset. https://www.invalidiliitto.fi/esteettomyys/asuinrakennus/avustukset


Lähteet:

10 vinkkiä muisti- ja ikäystävällisiin yhteisöihin.Kansainväliset mallit ikääntyvien avuksi hanke. https://www.muistiyhdistys.fi/uploads/images/10vinkkia.pdf Viitattu 5.7.2023.

Hako, Kaisa 2016: Valkoinen ja kiiltävä voivat pelottaa - katso 5 tärkeää seikkaa muistisairaan kodin sisustamisesta. Etelä-Suomen sanomat. 9.3.2016. https://www.ess.fi/teemat/248678 Viitattu 5.7.2023.

Näkövammaisten liitto. Arki, koti ja apuvälineet. Luettavissa: https://www.nkl.fi/fi/arki-koti-ja-apuvalineet. Viitattu 6.7.2023.


Invalidiliiton Toimiva ja esteetön asunto -kurssin materiaalit ja kirjoittajan omat muistiinpanot.